AN EXCLUSSIVE ENGLISH TUTORIAL

sudiptapaul.com

Offers a wide range of Educational platform for ENGLISH

JOINING

Edited by sudipta kumar paul

How to join two or more sentences into one?

Joining ogf two or more sentences into a single sentence can be done by making it -
1. A simple sentence
2. A complex sentence
3. A compound sentence.
Joining into simple sentences:
We can join two or more simple sentences into a single simple sentence by using the following methods.

By using co-ordinating conjunctions:

and, but, or, for, therefore, yet, still, as well as, both---and, not only---but also, either---or, neither---nor,etc
1. Ram is clever. He is intelligent.
Answer: a) Ram is clever and intelligent.
b) Ram is clever as well as intelligent.
c) Ram is both clever and intelligent.
d) Ram is not only clever but also intelligent.
2. He is rich. He is unhappy.
Answer: a) he is rich but unhappy.
b) He is rich but he is unhappy.
3. He may be mad. He may become a criminal.
Answer: He is either mad or he has become a criminal.

By using infinitive :

1. She has found out her mistake. She is very sorry.
Answer: She is very sorry to find out her mistake.
2. Ratan has a daughter. He must get her married.
Answer: He has a daughter to get married.

By using a present participle :

1. The girl saw a snake. She fled from it in fear.
Answer: Seeing a snake, the girl fled from it in fear.
2. Donot jump from the train. The train is running.
Answer: Donot jump from the running train.
3. We found an old man . He was lying by the roadside.
Answer: We found an old man lying by the roadside.
4. The thief rioted. It was dispersed by the police.
Answer: The rioting thief was dispursed by the police.

By using a past participle before a noun

1. The girl was wounded. She was sent to hospital.
Answer: The wounded girl was sent to hospital.
2. Barun kept some dogs. They were well-trained.
Answer: Barun kept some well-trained dogs.

By using a perfect participle :

1. We heard the lecture. We returned hostel.
Answer: Having heard the lecture, we returned hostel.
2. I finished my work. I sat for watching the T.V.
Answer: Having finished my work, I sat for watching the T.V.

By using an adjective before a noun:

1. A man is lying under a tree. He is old.
Answer: An old man is lying under a tree.
2. I met a man in his office. He is rich.
Answer: I met a rich man in his office.

By using an adverb or adverbial phrase:

1. The girl failed in the examination. This was unfortunate.
Answer: Unfortunately the girl failed in the examination.
2. She maintains her household. She does it with care.
Answer: She maintains her household carefully.

By using a preposition with a noun or gerund :

1. The sun set. He could not complete his work.
Answer: The sun set before the completion of his work.
2. Her husband had died. She heard the news. She fainted.
Answer: On hearing the news of her husbandís death,she fainted.
3. He plays cricket. He is fond of it.
Answer: He is fond of playing cricket.

By using a prepositional phrase:

1. Nilu made all sorts of attempts. Still he could not win.
Answer: Inspite of all his attempts, he could not win.
2. He made a promise. He kept it also.
Answer: Besides making a promise , he kept it.

By using a noun or phrase in apposition:

1. Rabindranath was a great writer. He set up Shantiniketan.
Answer: Rabindranath, a great writer, set up Shantiniketan.
2. Robert Bruce was the king of Scotland. He won the battle after repeated failures.
Answer: Robert Bruce , the king of Scotland , won the battle after repeated failures.

By using a nominative absolute:

1. The sun set. The cowboy returned cow shade.
Answer: he sun having set, the cowboy returned cow shade.
2. The police arrived at the spot. The thief ran away.
Answer: The police having arrived at the spot, the thief ran away.

By using ( too-----to ) in a negative sense:

1. The old man is very weak. He cannot walk.
Answer: The old man is too walk to walk.
2. He is very proud. He cannot beg.
Answer: He is too proud to beg.

Joining into complex sentence

By using a nominal/ noun clause

1. He says something. Ther is no doubt about about it.
Answer: There is no doubt in what he says.
2. He solved the problem. I do not know the process.
Answer: I do not know how he solved the problem.
3. Hari is innocent. We know it.
Answer: We know that Hari is innocent.

By using an adjective /a relative clause:

1. This is a boy. You know him. He is my friend.
Answer: This boy whom you know is my friend.
2. This is the boy . He stood first in the examination.
Answer: This is the boy who stood first in the examination.

By using an adverbial clause

1. Do not eat too much. You will be ill.
Answer: If you eat too much, you will be ill.
2. They learned the same things. They could help one another.
Answer: They could help one another as/because, they learned the same things.

By using relative pronouns or relative adverbs

1. We went to Mussoorie. We stayed there for a fortnight.
Answer: We went to Mussoorie, where we stayed for a fortnight.