AN EXCLUSSIVE ENGLISH TUTORIAL

sudiptapaul.com

Offers a wide range of Educational platform for ENGLISH

THE PROPOSAL

Anton Chekhov (1860-1904)

  1. Anton Chekhov wrote---
    a) Charandas chor
    b) the proposal
    c) arms and the man
    d) bishop’s candle stick.

    Answer: b) the proposal
  2. The play is written by –
    a) Gieve Patel
    b) Leo Tolstoy
    c) Anton Chekhov
    d) John Keats.

    Answer: c) Anton Chekhov

Continue

  1. The writer of the play ‘The Proposal’ was ---
    a) Russian
    b) French
    c) Indian
    d) Chinese.

    Answer: a) Russian
  2. ‘The proposal’ was originally written in -----
    a) English
    b) Russian
    c) French
    d) Spanish.

    Answer: b) Russian
  3. The format of this play is ----
    a) One act play
    b) Two act play
    c) Three act play
    d) Four act play.

    Answer: a) One act play
  1. The play was first performed in –
    a) 1875
    b) 1880
    c) 1885
    d) 1890.

    Answer: d) 1890.
  2. Lomove is dressed in formal clothes ---
    a) because he loves Natalya.
    b) because it was New Year’s Eve.
    c) because he has come to propose Natalya.
    d) because he had fallen a problem about Oxen meadows.

    Answer: c) because he has come to propose Natalya.
  3. Chubukov is delighted with the proposal for the following reason ---
    a) Lomove loves Natalya.

    b) Chubukov would like to see his daughter married.
    c) seeing Lomov in a bright full dress.
    d) Lomov was very honest.

    Answer: b) Chubukov would like to see his daughter married.
  4. Regarding marriage Lomov has two considerations ----
    a) that he is thirty five and must lead a stable life.
    b) that he suffers from lunacy and sleeplessness.
    c) that he must enjoy love and passion.
    d) that he needs one to spend time.

    Answer: a) that he is thirty five and must lead a stable life.
  5. Lomov wanted to talk to Natalya ----
    a) in order to settle a land dispute over Oxen Meadows.
    b) in order to discuss the mowers.
    c) in order to seek her consent to marriage .
    d) in order to make a flirt.

    Answer: c) in order to seek her consent to marriage .
  1. Natalya learns about the proposal ---
    a) when Lomov storms out of the house.
    b) in the course of the argument when Chubukov tells her.
    c) at the very beginning of the play.
    d) at the beginning of the argument soon after Lomov meets her.

    Answer: b) in the course of the argument when Chubukov tells her.
  2. When Lomove comes back after walking out of the house ---
    a) Natalya tries to make up.
    b) Lomov continues to be stubborn.
    C) Natalya and Lomov talk about the proposal.
    d) Natalya and Lomove recognize that this marriage will not work.

    Answer: a) Natalya tries to make up.
  3. Lomove and Natalya’s second argument take place ---
    a) immediately after he enters.
    b) after the proposal
    c) immediately after they exchange greetings.
    d) immediately after they try to talk about ‘something else’.

    Answer: d) immediately after they try to talk about ‘something else’.
  4. Chubukov asks the couple to get married ----
    a) because he knows Lomov will not be able to propose.
    b) because he had arranged the proposal.
    c) because he fears Lomov and Natalya will get into an argument before long.
    d) because he knows Natalya will not be gracious any more.

    Answer: a) because he knows Lomov will not be able to propose.
  5. what is the first argument over?
    a) land
    b) labour
    c) hunting dogs
    d) proposal

    Answer: a) land
  1. What is the second argument over?
    a) Oxen Meadows
    b) dogs
    c) bricks
    d) about crops.

    Answer: b) dogs
  2. Why is the proposal acceptable to all parties?
    a) Natalya loves Lomov
    b) Lomov loves Natalya.
    c) Chubukov realy likes Lomov.
    d) marriage is very important to them.

    Answer: d) marriage is very important to them.
  3. Why doesnot Lomov directly ask Natalya to marry her?
    a) because he knows Chubukov has already told Natalya.
    b) because he is trying to be calm.
    c) because he is not sure about her reaction.
    d) because he has palpitation.

    Answer: a) because he knows Chubukov has already told Natalya.
  4. What is the format of the play?
    a) one -act play
    b) farce
    c) tragedy
    d) comedy

    Answer: a) one -act play
  5. Lomov is in his –
    a) mid-thirties
    b) mid- forties
    c) mid-fifties
    d) mid-twenties

    Answer: a) mid-thirties
  1. Lomov Is suffering from –
    a) extreme anxiety and palpitation
    b) cancer
    c) malaria
    d) cough

    Answer: a) extreme anxiety and palpitation
  2. Chubukov is –
    a) Lomov’s neighbor and Natalya’s father
    b) Lomov’s father
    c) The writer of the play
    d) Writer’s friend

    Answer: a) Lomov’s neighbor and Natalya’s father
  3. Chubukov is in his ---
    a) fifties
    b) sixties
    c) seventies
    d) eighties

    Answer: c) seventies
  4. Natalya’s age is ----
    a) twenty
    b) twenty-five
    c) thirty
    d) thirty-five

    Answer: b) twenty-five
  5. The whole play took place at---
    a) Chubukov’s country house
    b) Oxen Meadows
    c) Lomov’s house
    d) Court

    Answer: a) Chubukov’s country house
  1. Lomov was wearing ----
    a) a school uniform
    b) a sports blazer
    c) a dress jacket and white gloves
    d) a night gown

    Answer: c) a dress jacket and white gloves
  2. The request which Lomov made to Chubukov was ----
    a) to borrow some money
    b) to borrow the threshing machine
    c) to ask the hand of his daughter
    d) to drink champagne with Chubukov

    Answer: c) to ask the hand of his daughter
  3. Hearing Lomov’s proposal, Chubukov was ---
    a) Angry
    b) overjoyed
    c) sad
    d) shocked

    Answer: b) overjoyed
  4. “It’s been my continual desire”---the desire is---
    a) to buy Oxen Meadows
    b) to buy new machine
    c) to get his daughter married with Lomov
    d) to get married

    Answer: c) to get his daughter married with Lomov
  5. Natalya’s father affectionately calls her ---
    a) Natasha
    b) Natasya
    c) Stepanovna
    d) Natu

    Answer: a) Natasha
  1. The person referred to as ‘love sick –cat’ is----
    a) Lomov
    b) Natalya
    c) Chubukov
    d) writer

    Answer: b) Natalya
  2. According to Lomov, Natalya is ---
    a) excellent house- keeper, not bad looking and well-educated
    b) very beautiful but uneducated
    c) good looking but stubborn
    d) excellent house keeper but bad looking

    Answer: a) excellent house- keeper, not bad looking and well-educated
  3. Lomov jumps in his sleep like a ----
    a) rabbit
    b) lunatic
    c) dog
    d) cat

    Answer: b) lunatic
  4. Lomov feels the pull in his sleep ----
    a) two times
    b) about ten times
    c) about twenty times
    d) innumerable times

    Answer: c) about twenty times
  5. A ‘negligee’ is a ---
    a) threshing machine
    b) hunting dog
    c) dress jacket
    d) loose gown

    Answer: d) loose gown
  1. When Lomov came to meet Natalya, she was ---
    a) sleeping
    b) having tiffin
    c) shelling peas for drying
    d) falling out with neighbor

    Answer: c) shelling peas for drying
  2. The weather on the day when they met ---
    a) splendid
    b) stormy
    c) wet
    d) windy

    Answer: a) splendid
  3. Lomov inherited the Oxen Meadows from ----
    a) his grandfather
    b) his late uncle and aunt
    c) his father
    d) his grandmother

    Answer: b) his late uncle and aunt
  4. Oxen Meadows is located –
    a) behind the birch wood
    b) between the birch woods and the Burnt Marsh
    c) behind Lomov’s house
    d) behind Chubukov’s house

    Answer: b) between the birch woods and the Burnt Marsh
  5. The free use of Oxen Meadows to the peasants was given by ---
    a) Chubukov’s grandmother
    b) Lomov’s aunt
    c) Lomov’s aunt grand mother
    d) Lomov

    Answer: c) Lomov’s aunt grand mother
  1. The Oxen Meadows was given to be used to the ---
    a) mowers
    b) farmers
    c) Natalya’s peasants
    d) peasant’s of Chubukov’s great grandfather

    Answer: d) peasant’s of Chubukov’s great grandfather
  2. In return the peasants were supposed to -----
    a) serve as slave
    b) cultivate land
    c) make bricks
    d) harvest crops

    Answer: c) make bricks
  3. The Chubukov lent Lomov their ----
    a) threshing machine
    b) mowers
    c) hunting dog
    d) field

    Answer: a) threshing machine
  4. Chubukov had put off their own threshing till----
    a) September
    b) October
    c) November
    d) December

    Answer: c) November
  5. Natalya would send to the Meadows the ---
    a) mowers
    b) peasants
    c) farmers
    d) shepherds

    Answer: a) mowers
  1. The peasants used the land of Oxen Meadows for ----
    a) ten years
    b) twenty years
    c) thirty years
    d) forty years

    Answer: d) forty years
  2. Nastasya Mihailovna was ---
    a) Chubukov’s wife
    b) Natalya’s elder sister
    c) Lomov’s younger aunt
    d) Lomov’s mother

    Answer: c) Lomov’s younger aunt
  3. Nastasya ran away with an—
    a) engineer
    b) architect
    c) physician
    d) private tutor

    Answer: b) architect
  4. According to Lomov, Chubukov’s mother was ---
    a) lunatic
    b) hump-backed
    c) lame
    d) a nurse

    Answer: b) hump-backed
  5. Natalya asks her father to bring Lomov back because----
    a) she is ashamed of her behavior
    b) she wants to apologise to Lomov
    c) she is desperate to get proposed
    d) she wants to start another argument

    Answer: c) she is desperate to get proposed
  1. The person from whom Guess was bought is ----
    a) Lomov
    b) Mirnov
    c) Chubukov
    d) Natalya

    Answer: b) Mirnov
  2. Lomov paid for Guess ---
    a) 85 roubles
    b) 100 roubles
    c) 125 roubles
    d) 150 roubles

    Answer: c) 125 roubles
  3. According to Lomov, the fault in Squeezer is that he is –
    a) lame
    b) overshot
    c) deaf
    d) blind

    Answer: b) overshot
  4. According to Chubukov the faults in Guess are---
    a) he is old and lame
    b) he is old and blind
    c) he is old and deaf
    d) he is old and short in the muzzle

    Answer: d) he is old and short in the muzzle
  5. Guess ran neck and neck with ---
    a) Chubukov’s dog
    b) Lomov dogs
    c) Natalya’s dog
    d) Count’s dog

    Answer: d) Count’s dog
  1. Squeezer was left behind on the Marusinsky hunt because ---
    a) Squeezer lost his way
    b) Squeezer was ill that day
    c) Squeezer was chasing a rat
    d) The count’s whipper –in hit him with his whip

    Answer: d) The count’s whipper –in hit him with his whip
  2. Lomov was advised to lie on the kitchen oven and catch –
    a) grasshoppers
    b) black beetles
    c) rat
    d) butterfly

    Answer: b) black beetles
  3. Chubukov said he would shoot Lomov like a –
    a) parrot
    b) patridge
    c) duck
    d) dove

    Answer: b) patridge
  4. Natalya was dressed in a/an---
    a) apron
    b) apron and negligee
    c) gown
    d) red dress

    Answer: b) apron and negligee
  5. Natalya compares Guess with a worn-out ---
    a) lame horse
    b) Arabian horse
    c) race horse
    d) cab horse

    Answer: a) lame horse
  1. Squeezer was born of ---
    a) Harness and Chisels
    b) Furness and Jibels
    c) Bulldog and Harness
    d) Algerian and Bulldog

    Answer: a) Harness and Chisels
  2. On the day of Marusinsky hunt Squeezer worried a ---
    a) mouse
    b) sheep
    c) cat
    d) goat

    Answer: b) sheep
  3. Natalya claims that Squeezer is better than Guess by ---
    a) 10 times
    b) 20 times
    c) 100 times
    d) 150 times

    Answer: c) 100 times
  4. Lomov claims that his dog is a/an ---
    a) ordinary dog
    b) first – rate dog
    c) imported dog
    d) wild dog

    Answer: b) first – rate dog
  5. For the treatment of Guess Lomov gave money to ---
    a) Mirnov

    b) Chubukov
    c) doctor
    d) Natalya

    Answer: a) Mirnov
  1. According to Lomov, dogs like Squeezer can be found in every ---
    a) bush
    b) forest
    c) street
    d) market

    Answer: a) bush
  2. According to Natalya , Oxen Meadows are worth perhaps ----
    a) 200 roubles
    b) 300 rupees
    c) 300 roubles
    d) 300 dollars

    Answer: c) 300 roubles
  3. Oxen Meadows are---
    a) 5 dessiants
    b) 10 dessiants
    c) 2 dessiants
    d) 15 dessiants

    Answer: a) 5 dessiants
  4. According to Chubukov, Lomov’s father was a ---
    a) land grabber
    b) money lender
    c) guzzling gambler
    d) peasant

    Answer: c) guzzling gambler
  5. What label can you give the comic turn of the play?
    a) clowning
    b) comedy
    c) farce
    d) melodrama

    Answer: c) farce
  1. What is the format of the play?
    a) farce
    b) comedy
    c) tragedy
    d) one-act play

    Answer: d) one-act play
  2. Why are Chubukov and Natalya concerned when Lomov faints?
    a) because they do not want to be held responsible
    b) because they worry about his health
    c) because there are no doctors close by
    d) because they want the marriage and donot want him to die

    Answer: d) because they want the marriage and donot want him to die
  3. Why does not Lomov directly ask Natalya to marry her?
    a) because he knows Chubukov has already told Natalya
    b) because he is trying to be claim
    c) because he is not sure about her reaction
    d) because he has palpitation

    Answer: a) because he knows Chubukov has already told Natalya
  4. What is the second argument over?
    a) gifts
    b) Oxen Meadows
    c) dogs
    d) proposal

    Answer: c) dogs
  5. What is the first argument over?
    a) hunting dogs
    b) land
    c) inheritance
    d) Oxen Meadows

    Answer: d) Oxen Meadows

Continue

  1. Chubukov asks the couple to get married ----
    a) because he knows Lomov will not be able to propose
    b) because he knows Natalya will not be gracious any more.
    c) because he fears Lomov and Natalya will get into an argument before.
    d) because he had arranged the proposal.

    Answer: a) because he knows Lomov will not be able to propose
  2. Lomov is dressed in formal clothes ----
    a) because he has come to propose to Natalya.
    b) because he has come to finalize a business deal with Chubukov.
    c) because he loves Natalya and is going to propose to her
    d) because it is New Year’s Eve

    Answer: a) because he has come to propose to Natalya.